Babyshower

Een babyshower organiseren is een ontzettend leuk en dankbaar cadeau maar kost ook een hoop energie. Zelf heb ik een aantal maal de eer gehad het te mogen organiseren. Eerlijk is eerlijk: alle keren werd ik gek van de 'goede' ideeën. Het begon met de zwangere potjes babyvoeding laten proeven om te raden welke smaak het was en eindigde met een wedstrijdje luiers verschonen oefenen op een pop. Als het mijn babyshower zou zijn (en zeker met de hormonen die bezit van mij namen) zou ik dit niet zo heel leuk vinden. Daarom een paar dingen om te doen, die ook leuk zijn als de hormonen hoog zitten.    

Babyshower

Een babyshower organiseren is een ontzettend leuk en dankbaar cadeau maar kost ook een hoop energie. Zelf heb ik een aantal maal de eer gehad het te mogen organiseren. Eerlijk is eerlijk: alle keren werd ik gek van de 'goede' ideeën. Het begon met de zwangere potjes babyvoeding laten proeven om te raden welke smaak het was en eindigde met een wedstrijdje luiers verschonen oefenen op een pop. Als het mijn babyshower zou zijn (en zeker met de hormonen die bezit van mij namen) zou ik dit niet zo heel leuk vinden. Daarom een paar dingen om te doen, die ook leuk zijn als de hormonen hoog zitten.    

Cadeautjes

Bij een babyshower horen vaak cadeaus. Houdt er rekening mee dat het budget voor de één, anders is dan voor de ander. Wat wij hebben gedaan is geld verzameld voor de activiteiten en een groot cadeau (we waren met veel dus voor een klein bedrag per persoon hadden we een super geweldige Stokke Tripp Trapp stoel!!). Mochten mensen nog budget over hebben, is er een mand beschikbaar die met de zwangere mee naar huis gaat. De cadeautjes kunnen daar met de naam van de afzender in gedoneerd worden. Zo kan iedereen voor zichzelf bepalen hoeveel zij uit willen geven aan de babyshower (wat natuurlijk voor iedereen leuk moet blijven)! 

Babyfoto's raden

Deze bezigheid is altijd leuk om te doen, kost weinig voorbereiding en geen geld. Het is zeker een aanrader als de groep elkaar nog niet zo heel goed kent of het ijs een beetje gebroken moet worden.

 1. Vraag in je uitnodiging of iedereen een babyfoto van zichzelf (maximaal 10 x 15 cm) in een enveloppe doet. Vergeet vooral niet te zeggen dat er niets op mag staan (bij ons werd de iemand al snel geraden nadat de zwangere erachter kwam dat zowel naam als geboortedatum achterop stonden). Wat eventueel ook leuk is, is om een ook een babyfoto van zowel de aanstaande vader en moeder in een enveloppe te doen.
 2. Zorg voor een mand of doos waar alle enveloppen bij binnenkomst in gedaan kunnen worden. 
 3. Geef de zwangere de doos of mand met enveloppen en laat haar raden wie er op de babyfoto staat. 

Gepersonaliseerde blokkenkar maken
Dit was zo leuk om te doen! De totale voorbereiding was ongeveer een uurtje en het budget zo hoog als je het zelf maken wil (vanaf 25 euro is realistisch). 

 1. We kochten een blokkenkar (beschikbaar is een vrij breed budget) en ModPodge
 2. We verzamelden onder de genodigden stiften, verf, kwasten, gekleurd papier, schaar, een schuurspons en sjablonen (onder de meiden met kinderen ruim beschikbaar ;-)
 3. Iedereen heeft 1 of meer blokken voorzien van iets persoonlijks of leerzaams (voorbeelden: vormen, letters, cijfers, tekeningen of gewoon een leuke boodschap). 
 4. De blokken die klaar waren, zijn ingesmeerd met ModPodge (met de achterkant van een schuurspons). Modpodge droogt snel en is veilig voor kinderen. Op deze manier kan de aanstaande moeder haar blokkenkar met persoonlijke blokken ook direct meer naar huis nemen. 

Gepersonaliseerde mijlpaalkaarten
Hebben jullie een WhatsApp groep met alle genodigden? Dan is dit een leuke activiteit om de groep na de babyshower oook nog levendig te houden. De voorbereiding is ongeveer een uurtje en de kosten 10 euro (mits je een lamineerapparaat tot je beschikking hebt). 

 1. We leenden een lamineermachine en kochten lamineerhoezen en kartonpapier (beiden te koop bij Hema en ook te gebruiken voor het raden van de geboortedatum op een kalender). 
 2. Het kartonpapier knipten we op A5 formaat (de A4 door de helft).
 3. We verzamelden onder de genodigden stiften, verf, kwasten, gekleurd papier en sjablonen (onder de meiden met kinderen ruim beschikbaar ;-)
 4. Tijdens de babyshower lieten we de aanwezigen een persoonlijke mijlpaalkaart maken. Voorbeelden zijn: hoera, ik kan zonder zijwieltjes fietsen! Hoera, ik heb mijn eerste voetbalwedstrijd gekeken! Hoera, ik heb voor het eerst over de schone kleding van mijn moeder gespuugd! Hoera, ik heb mijn eerste tand!
 5. De kaarten die klaar waren, hebben we gelamineerd en uitgeknipt tot een mooie mijlpaalkaart op A5 formaat. De aanstaande moeder ging naar huis met een leuk kistje vol mijlpaalkaarten en we hebben in de WhatsApp groep nog lang lol gehad om alle 'eerste keren' van de kleine die zij in de WhatsApp groep deelde. 

Geboortedatum raden in een fotolijst

Een kleine weddenschap is altijd leuk. Zeker als er hele theorieën achter schuil gaan. Deze bezigheid vergt een klein beetje voorbereiding (ongeveer een uurtje) en kost in totaal 11 euro maar is echt een leuk aandenken voor tijdens en na de zwangerschap. 

 1. Koop of bestel bij Hema (of ergens anders maar via deze link is wel zo makkelijk) een fotolijst van 20x30 cm.
 2. Maak in Word een nieuw document aan. Kies voor 'kalender met banner' (of een andere kalender bestaande uit blokken) en pas deze kalender aan naar eigen wens. Het handigst is om twee weken voor en twee weken na de uitgerekende datum op de kalender te zetten. Print de kalender op een A4 karton (ook bij Hema te koop). 
 3. Print vervolgens kleine kaartjes die in het datumblok passen (mocht je het gekleurde papier van de Hema gekocht hebben, print de kaartjes dan op verschillende kleuren). Voorzie de kaartjes alvast van een tekst zoals 'deze datum is geraden door ......' 
 4. Leg de kaartjes en kalender samen met een pen op tafel. Laat iedereen zijn naam invullen en het kaartje op de door haar gewenste datum plakken. 
 5. Doe de kalender in de fotolijst en geef het als aandenken mee naar huis. Leuk voor op de babykamer of het toilet. 

Een leuke variatie die wij eens gedaan hebben was naast de datum ook de naam, het gewicht of kleur ogen raden (op ieder kaartje een andere vraag). Het gaf een ontzettend leuke kalender die nog steeds hangt!